Szakmai fórumot tartottak a kézműves termékekről Berettyóújfaluban
A kistermelői élelmiszer-termelés, valamint az előállítás és az értékesítés feltételei mellett hasznos adózási ismeretekről esett szó a „Helyi termék éve” című fórumon.
A kistermelők 2016. március 2-án előadásokon, kerekasztal beszélgetésen vehettek részt. A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat kiemelten foglalkozik a háziipari termelők érvényesülésével. Bulcsu László elnökhelyettes emlékeztetett: februárban Derecskén vásárszövetség megalapítását határozta el 10 határon inneni és 5 határon túli, érmelléki település részvételével. Az a szövetség a helyi termékek megvédésére, az akár hálózatban történő értékesíthetőségükre alakult. Muraközi István helyi polgármester kívánatosnak tartaná, ha a helyi termékeket elsősorban helyben lehetne értékesíteni.
Az előadók hasznos gyakorlati tanácsokkal, és a betartandó szabályokkal álltak elő
Németh Jánosné, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) élelmiszerbiztonsági felügyelője a piacon való és a háznál történő árusítás szabályairól tartott előadást. Dömölki Marianna a Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszer-feldolgozási Főosztály minőségpolitikai szakreferense a termékjelölések kötelező elemeit ismertette. Kontur Tamás, a Földművelésügyi Minisztérium, Agrárfejlesztési Főosztály vidék- és térségfejlesztési szakreferense az értékesítés lehetőségeit elemezte. Pallóné dr. Kisérdi Imola a Hagyományok-Ízek-Régiók védjegyprogramról tartott előadást.
MTI / MCOnet